dilluns, 25 d’agost del 2008

UN ALTRE CONFLICTE ENERGÈTIC


UN ALTRE CONFLICTE ENERGÈTIC

Publicat a la vanguardia
Cáucaso: ¿y ahora qué?
Walter Laqueur - 24/08/2008

Tras el reciente conflicto en el Cáucaso, ¿qué sucederá a continuación? Finalizados los combates, Georgia habrá de admitir que ha perdido definitivamente Abjasia y Osetia del Sur. Estas regiones separatistas formarán ahora parte de Rusia, de hecho si no en breve de derecho. ¿Qué esperaba el presidente de Georgia? Tíbet no quiere formar parte de China y Chechenia no quiere pertenecer a Rusia. Pero Georgia no es una potencia como China o Rusia y no debería haber confiado en recibir ayuda de Estados Unidos y Europa. Pobre Europa. No posee una política exterior ni de defensa común y depende notablemente del petróleo y gas rusos. En tales circunstancias, ¿qué relevancia tiene que los políticos europeos se dediquen a ir y volver de la zona de conflicto y simulen que ejercen algún tipo de influencia sobre Moscú? ...
W. LAQUEUR, director del Instituto de Estudios Estratégicos de Washington


El Sr Laqueur, autor d’interessants llibres sobre història contemporània, posa un altre exemple de la poca efectivitat d’Europa en temes clau com l’energètic, la defensa i la política exterior.

Per què serveix Europa? Per tenir una moneda comú que ha generat inflació? Per les fotos de família d’uns governants incompetents? Per una constitució que poca gent vol? Per permetre la massacre a Bòsnia?

Hi ha qui diu que l’UE ha donar estabilitat. Com la mesuren? Que hauria passat sense moneda única?

I la utilitat per a Espanya? Per tenir ajuts que han anat a les autonomies més pobres però no han creat riquesa? Per reduir els cultius i no competir amb els agricultors francesos? Per copiar el model de Bruselas a Extremadura ( molt funcionaris, poca generació de riquesa).

I a Catalunya? Pot ser per fer els Jocs Olímpics? Fins quin punt ser una democràcia i ser europeus ens va ajudar a tenir-los? Calia perdre part de l’agricultura per a això? Hem salvat la indústria o l’hem venuda? Què ens queda ? Turisme? Cada cop menys ..

El que és cert és que Europa depèn de Rússia en el subministrament de gas i això passarà factura, no tant sols econòmica. I Espanya no té un model de país. I Catalunya?

Dr Jordi Delcor
.