dijous, 21 d’agost del 2008

LES VACANCES DEL GOVERN ESPANYOL

LES VACANCES DEL GOVERN ESPANYOL

El Sr Hortalà s’afegit a la llista d’economistes que diuen que la tardor serà complicada i que l’any 2009 pot no ser el de la recuperació.

Malgrat el fet que els economistes només poden preveure fets lineals ( prolongacions de situacions actuals) el Sr Hortalà té tota la raó. De fet una part significativa de la població ho veu així : tardor calenta. Però el Sr Solbes i el Govern Espanyol amb el Sr Zapatero al front no donen aquesta impressió. I si ho veuen no tenen cap Pla d’Acció. I si el tenen no l'expliquen. Pot ser es dediquen a simular dades diferents en models economètrics tan complexes con inútils en situacions reals.

El Sr Zapatero ha tornat per donar suport moral a les pobres famílies de les víctimes de l’accident d’Spanair. Ens sembla molt bé aquest suport moral, és l’ únic que pot fer. Però en el tema de l’economia espanyola pot ser si que hauria de donar quelcom més que suport moral als 46 milions d’habitants d’ Espanya ( i els 7 i escaig de Catalunya).

I si no pot donar més que suport moral...... Cal un President i un Govern operatiu, amb una estratègia de país clara, a llarg termini, capaç de dir les coses clares, de prendre iniciatives i decisions efectives encara que no populars.

El Sr Zapatero ha demostrat que sap dir que si a tothom.. però encara és l’hora que demostri que pot aportar solucions a una crisi estructural de país superposada a la crisi mundial.

Clar que les alternatives .....

No ha arribat el moment de començar a exigir als polítics que facin quelcom més que somriure, posar cara seria, donar condolences, dir a tothom que si i fer demagògia electoralista ?


Què pensen fer per activar l’economia? Res. I què cal? De fet, la resposta és simple : definir uns eixos de desenvolupament tecnològic a llarg termini i dedicar diners. Fins un 3% del PIB. És la única sortida dels països del primer mon , com Alemanya. Això no evita les crisis però les fa més suportables i curtes.

D’on surten els diners en situació de crisi? Dels subsidis de vot captiu d’ Extremadura i Andalusia. No pot ser que Extremadura tingui un 28% de funcionaris i Catalunya un 9%. Aquest sistema recorda les relacions Cuba URSS...

Mentre el criteri del vot tingui prioritat sobre el criteri del benestar de país només passaran dues coses :

a) Cada cop més pobres, més atur i més inestabilitat social.
b) Continuaran dividint la riquesa dels Catalans ( i dels Balears i Valencians).

I el Govern, de vacances... permanents. Esperant les properes eleccions

Dr Jordi Delcor





dimecres, 20 d’agost del 2008

PER QUÈ HI HA MOLT MENYS INCENDIS? ISAAC ASIMOV JA HO DEIA

PER QUÈ HI HA MOLT MENYS INCENDIS? ELS EFECTES POSITIUS DE LA CRISI I L’EXTREMISTAN. ISAAC ASIMOV JA HO DEIA.

Us heu fixat que no hi ha gaires incendis aquest anys malgrat les temperatures?
No em digueu que com va ploure al maig els boscos tenen humitat...

Us proposo una reflexió: com s’ha acabat el boom immobiliari no cal sol per construir i per tant no cal cremar boscos .... Efectes positius de la crisi.

Que no ho puc demostrar? No tinc ganes d’estudiar quants dels terrenys cremats han suportat urbanitzacions al cap d’uns anys..

De tota manera i seguint a Nassin Taleb, matemàtic financer i esmentant la Contra de la Vanguardia del dia 19 d’Agost, “Nadie sabe cuando llega una crisis económica ni cuando se va a acabar, pero miles de autocalificados expertos aseguran saberlo... Y suelen llevar corbata”(serà per això que Zapatero i Solbes no solen portar?).

“La creciente complejidad de nuestro sistema económico dificulta cada vez más las previsiones y convierte nuestro mundo en un EXTREMISTAN”.

Fa molts anys això va ser tractat per Isaac Asimov en la trilogia d’IMPERI I FUNDACIÓ. Els matemàtics han desenvolupat la psicohistòria , ciència que permetia preveure el futur i escorçar l’ocàs de l’imperi galàctic. Fins que apareix un fet sorprenent, un mutant anomenat el Mul (no confondre amb l`E-mule) que trasbalsa totes les prediccions...

Sense psicohistòria (els economistes no donen per a tant) i amb la gran quantitat de fets no previstos, ningú sap res. Però un fet és cert: hi ha menys focs, menys construcció, més morositat, les entitats financeres han de recomprar les immobiliàries que varen vendre dient que eren una gran oportunitat de mercat , el govern no sap que ha de fer, hi ha més atur, no tenim projecte de país, no hi ha dienrs, Catalunya no té finançament .... Amb tots aquests fets, jo m’atreveixo a fer una predicció que el Sr Nassin Taleb crec que acceptarà : som i serem més pobres.

Gràcies a totes les entitats i agents polítics i socials per la seva contribució a la psicohistòria.


Dr Jordi Delcor.

diumenge, 17 d’agost del 2008

L'ESPOLI CATALÀ, LA CRISI I SUPERMAN.


  1. En Zapatero li ha dit a Solbes que apreti : no hi hauran negociacions bilaterals amb Catalunya. Cafè per a tots és la recepta.

    En Montilla li dona el suport dels 25 diputats per aprovar els pressupostos.. Si no ho fes–diuen- que hi hauria una greu situació política. I què?, la situació econòmica present i futura serà molt pitjor. Una bona crisi política podria ser una bona teràpia per treure’ns de sobre tota aquesta camada. Si no s’aprovaven els pressupostos, no hi hauria diners per Catalunya. Encara que s’aprovin tampoc... Eleccions anticipades? No, encara. Quan la crisi empitjori.

    Conclusions

    El Sr Montilla és espanyol i no és català.
    La seva fidelitat és deu un partit espanyol no català.
    El Sr Zapatero i el Sr Montilla es poden dedicar al teatre.
    Zapatero és un gran deixeble de Felipe González : vol quedar bé amb tothom i com ell, aconsegueix molt poc dins l’àmbit de la gestió econòmica. Al final, llueix el llautó.
    Basats en les previsions d’atur, la despesa de l ‘Estat en aquest concepte pujarà, o sigui, menys diners disponibles i per tant menys per a Catalunya.
    Els Bancs no tenen un duro.. (perdó, euro, encara que ve a ser el mateix en base al poder adquisitiu de tots dos). No es poden crear empreses.
    No hi ha idees.... cal esperar (diu en Solbes) ...... el què?

    Accions .

    A) “Si estás ahí, ayúdame , Superman ( Homer Simpson).
    B) Gestió domèstica de crisi : control pressupostari familiar molt rígid. Això serà llarg.
    C) Si ets català, vota partits catalanistes no espanyols ni sucursalistes.
    D) Consumeix català.
    E) Exporta Catalunya.


    Dr Jordi Delcor


QUANTS ATURATS MÉS AL SETEMBRE?



El Govern no té idees. El darrer Consell de Ministres és cosmètica. Què pot fer el Govern? Poca cosa perquè quan les coses van bé s’ha de fer els deures : inversió en Tecnologia i Recerca . Ara és tard.

El Professor Alfred Pastor feia una reflexió interessant sobre els titulats universitaris: estan ben preparats, especialment els tècnics i científics. El problema és que l’empresa no està a l’alçada dels joves titulats que s’avorreixen .

Què es pot fer? . El meu consell és agafar experiència, sobre tot de com no s’ha de fer les coses, identificar un projecte i crear la teva pròpia empresa. Per això cal talent, diners, un perfil d’emprenedor i un petit equip. La tercera opció es treballar a un altre país on es valori el talent i venir aquí de vacances...

Vols saber si tens perfil d’emprenedor? Clicka aqui
http://www.jordi-delcor.com/COACHING.htm
i a la dreta “¿ERES EMPRENDEDOR?”

Envia el teu email i et contestarem

Dr Jordi Delcor