dissabte, 20 de febrer del 2010

EN QUÈ SE SEMBLA L'AZNAR I UNA CONFERÈNCIA INDEPENDENTISTA


CONFERÈNCIES INDEPENDENTISTES
Vaig assistir a la conferencia de l' Oriol Junqueras, eurodiputat per ERC. En un to desenfadat va dir que nosaltres, els assistents a la conferencia , independentistes,  teníem a les nostres mans  la independència de Catalunya, que hi haurien moments difícils i que s’havien perdut oportunitats en el passat. Dins la nostra lluita per la independència ,qui semblava que ens feia costat defalliria, que no ens desaniméssim, que érem una terra de gegants¡¡¡
La seva definició d’Estat ( una organització que monopolitza la violència i els diners) em va semblar molt adient (encara que als Estats Units, la població té dret a l´ ús de les armes, la qual cosa trenca el monopoli de la violència).
En el darrer torn d’intervencions vaig dir el que pensava: que els polítics ens havien decebut, que quan l’Estatut no s’havia aplicat, ERC havia d’haver trencat la coalició de Govern  i no ho va fer perquè la cadira i la poltrona eren molt còmodes. Dins la meva opinió, l´únic article de l’Estatut ha de ser l’autofinançament amb una aportació a l’Estat que no superi mai un dèficit raonable  i un 12% no és raonable.  Amb aquest percentatge es deteriora la qualitat de vida dels catalans.
Entenc que els països han de tenir una “visió” o descripció d’un lloc que arrossegui la gent i els polítics han de crear aquesta visió i no ho fan.
La resposta del Sr Junqueras va ser que “fes un partit polític però no siguis gaire exigent perquè et trobaràs sol”. Em va recordar que les urnes havien decidit qui ens representava.
“Jo no tinc cap intenció de fer un partit polític, no em dedico a això” -li vaig aclarir. Entre altres raons perquè cal tenir una “marca”  i jugar les regles de la política, és a dir, favors als amics i coneguts finançadors, clientelisme i autoprotecció de la classe política. Totes les marques estan agafades. ERC va agafar una de molt prestigi els anys 30  i ja sabem que ha fet amb ella.
Per altre banda, votar no és sinònim de democràcia. Cal molt més que anar a votar cada  quatre anys i oblidar-se’n de la resta per a tenir un sistema democràtic, calen polítics responsables, vocacionals i amb vocació de servei, honestos i competents . Amb personatges com els que tenim portant el país, poca democràcia, poca visió, poca vocació, poca responsabilitat , poca capacitat i menys honestedat i menys autocrítica.
El Sr Junqueras va criticar als espanyols  pel  seu caràcter histriònic i intolerant segons ell. Fa pocs dies que l’ex president Aznar va aixecar un dit  quan va sentir les crítiques als seus discursos- conferència en una mostra de poca acceptació de la crítica. El Sr Junqueras tampoc  va acceptar  les crítiques que jo vaig   fer al seu partit, l´ únic  teòricament independentista (i que molta gent comparteix) . En aquest sentit   se sembla  molt a  l’ espanyolíssim Aznar, la diferència és pur llenguatge, un dit aixecat o una negació de les errades però en el fons, se semblen molt "sostenella y no enmendalla".
Si els polítics no entenen quina és la raó de la seva existència i no actuen en conseqüència, ens portaran al desastre a la catalana o a la castellana. Es qüestió de temps. I la solució no passa per convèncer a Europa de que som un poble si no de projectar una manera de fer  arreu, amb esperit empresarial i emprenedor, amb vocació universal, exportant el que produïm , inclòs el cava.

dijous, 18 de febrer del 2010

PER QUÈ HI HA TANTS TERRORISTES ISLÀMICS (I PER QUÈ ELS POLÍTICS HO FAN TAN MALAMENT?)

El meu fill m’ha fet arribar aquest article de El País publicat el dia 14 de febrer amb el títol ¿por qué hay tantos terroristes islámicos?.
Com a conclusió principal és que ni la religió, ni la pobresa són causes fonamentals perquè a) hi hauria molts terroristes al Brasil b) la immensa majoria dels terroristes tenen una educació religiosa molt limitada i només una minoria practica la seva religió (un 5%). El que sorprèn és l’elevat percentatge d’enginyers( un 44%) entre els terroristes en països on  només representen el 3,5% de la població . A un article publicat al  European Journal of Sociology, titulat "Por qué hay tantos ingenieros entre los islamistas radicales". Diego Gambetta i Steffen Hertog conclouen que l’estructura mental dels enginyers, amb models clars, creences clares, poca ambigüitat  i enfocada a la solució de problemes,  és molt adequada  per ser reclutada com a terroristes..
Segons aquests autors, aquest col·lectiu, qualificat, ambiciós i amb poques possibilitats professionals per a ells i el jovent identifica el terrorisme com un mètode per a canviar les coses.
Se m’ ocorre una reflexió: quina formació tenen els polítics actualment ? La resposta és òbvia: cap, lleis i economia .  I una altre qüestió: hi ha alguna diferència fonamental entre aquestes formacions i la dels enginyers? Clarament, s’enfronten l’ ambigüitat, la indefinició, en molts casos una  manca de model  clar, pròpies d’aquestes altres formacions en contrast amb la mentalitat binària (si,no) ,sistemàtica,  lògica,  de les enginyeries i en general de les ciències.
Aquests dos mons són irreconciliables . Des del punt de vista d’un enginyer, no és possible estar  semi embarassat però un polític no té cap problema en admetre un embaràs al matí i negar-ho al vespre amb la qual cosa tenim un semi embaràs (el famós consens polític).
Hi ha conflicte per a llarg. Els qui manen no saben resoldre els problemes i pitjor encara, no tenen un model, ni visió cap a on s’ha d’anar i els terroristes, que tenen model, volen destruir el sistema actual...
Què passaria si manessin els enginyers i els terroristes fossin els polítics? (alguns ja ho són i no ho saben). Potser una inversió de rols produiria una societat més ben gestionada, per tècnics, més lògica , probablement més justa i per una altre banda,  els polítics demostrarien un cop més la seva ineficàcia així que, poc terrorisme..
Cinisme a banda, si no s’ataquen les arrels dels problemes, aquests augmenten fins que es ressolen  encara que no de la millor manera. Es produeix una explosió social..
Parlant de polítics, en el proper post us explico una breu conversa amb un eurodiputat. Sense cap sentiment terrorista  per part meva, vaig sentir el profund contrast entre la meva mentalitat i la d`un polític.. 

PER QUÈ HI HA TANTS TERRORISTES ISLÀMICS (I PER QUÈ ELS POLÍTICS HO FAN TAN MALAMENT?)

dilluns, 15 de febrer del 2010

ELS INTOCABLES



ELS INTOCABLES.
En aquest país es cobra tard i malament. Hi ha un problema de liquiditat  i vergonya absolut. Aquest matí m’he aixecat disposat a esbrinar  quan  cobraria per un projecte docent. Moltes institucions acadèmiques que han cobrat per avançat als seus alumnes triguen molt en pagar als seus docents. Molt vol dir 90 dies. Entenc que si vens maquinària ( Espanya i Catalunya ja no tenen aquest problema) cobris a 90 dies (encara de fet a Europa, es paga a 30 -60 ) però en el cas d’un docent pagar a  90 dies...
Les institucions estan dirigides per criteris financers que pensen que pagant malament als proveïdors fan una bona gestió, una gestió de qualitat i l’únic que aconsegueixen és emprenyar i  desmotivar als professionals. El significat dels mots es prostitueix en consonància amb el gran prostíbul que és aquest país. Qualitat vol dir ”enquesta”, “satisfacció” que “et deixo parlar però no t’escolto”, “riquesa” vol dir “la meva”, “benestar” vol dir “el meu”, “banca” significa  “negrero”, “sistema educatiu”  sinònim “d’ignorància generalitzada”, “ i+d+i”, “idiota, deficient, incompetent”.
Tornem al tema financer. Aquesta roda malpagadora s’estén a tot el sistema financer. Les institucions financeres retenen els immobles embargats  per a no tenir pèrdues, no tenen liquiditat i tot està mig paralitzat. La gent no pot fer front als seus deutes. Només cal afegir el personal que porta dècades dins les empreses i que desitja l’acomiadament que no arriba  i multiplica els anys  "treballats" per 45 dies d’indemnització dins les seves pregàries.
Potser no us ha passat desapercebut això de “a Europa es paga a 30- 60 dies”. No som Europa? Doncs no, al menys no l’Europa desenvolupada, tecnològica, investigadora, socialment avançada que algú ens va dir que assoliríem  en el futur gràcies a la democràcia. Us enrecordeu d’en Felipe González, el Profeta de la democràcia,  l’amic d’en Cisneros que va comprar a preu de saldo  Galerias Preciados, embargada a  Rumasa per en Boyer, el de Villameona, el de la Preysler,  el mateix Boyer que va anar de vacances en el yacht d’en Cisneros., tancant el circle? La terra promesa de la democràcia d’en González és ara un prostíbul decadent i molts no ho saben, la qual cosa és encara pitjor. Innocència, debilitat mental, ignorància?.
Dins l’àmbit social europeu, hem de reconèixer al Sr Zapatero que malgrat  la situació, està fent el possible per mantenir les prestacions socials, cosa que amb el PP i la Banca , probables propers ocupes /llogaters de la Moncloa, no passarà, però aquests voluntarisme – voluntat socials  no són suficients per a homologar-nos com a europeus.
Mantenim la mateixa distància respecte a Europa que fa 30 anys perquè ells han avançat també. L´únic país en clar retrocés és França i nosaltres estem copiant el seu model. Bé, no és cert del tot. Els PIGS  (Portugal Itàlia, Grecia, Spain) estem dins el mateix model. Això no és un consol, és una realitat que ens diu a quin col·lectiu demogràfic i cultural pertanyem. Qui diu que la cultura és mediterrànea deu d’està pensant en el Renaixement o els grecs.
Francament, la sensació d’impotència és tremenda. Fent autoanàlisi  penses en el “què pots fer per a Catalunya enlloc de que Catalunya pot fer per a tu”, parafrasejant al President Kennedy i veus que si vols canviar quelcom acabes sol o mort. Gairebé tots els líders que han canviat alguna cosa han estat assassinats o al menys arraconats.
Jo sóc independentista perquè el tren d’Espanya no porta a cap lloc bo. Però no crec que ho aconseguim. Som pocs i aquesta minoria no pot fer res davant l’ ona majoritària  dels qui manen, els financers malpagadors, els estafadors, els especuladors, els lladres particulars i institucionals , els delinqüents socialment aplaudits, els  banquers i els polítics oportunistes.
Algú dirà i m’ho ha dit: per què no fas  un nou partit polític? Per dues raons : cauria  en el parany del clientelisme, en les normes internes, les lluites de poder, fins que, amb “sort”,  arribés  a la poltrona (difícil en el meu cas perquè pocs  em seguiran) i no aconseguiria res. Si vols tenir èxit polític has de  renunciar als teus principis, entrar dins la roda d’un sistema podrit  i finalment no et reconeixeràs a tu mateix.
En el camí et contaminaràs dels que porten el país, fills dels que el portaven més els nouvinguts polítics, esquerrans, verds, sociates, convenients, unionistes, peperos..
Alternatives?. Cap, jo no veig cap i això no és negativitat, és pura evidència, experiència i impotència. Llavors me’n recordo de Goethe i de la seva definició de felicitat : “l’absència de desig”.
Esperarem que els financers ens “reguin “ gota a gota  amb els diners que ens deuen (si, que ens deuen) i aniré a les conferències sobre la Independència de Catalunya, més com un exercici terapèutic o potser de mostra d’impotència o d’ empipament o de què sé jo. . Crec que s’ha de votar  per a demostrar als “amos” que tenim veu.
Jo pensava que ser independentista m’ajudaria a evitar escàndols “espanyols”com el del Sr Roldan, el ex Cap de la Guardia Civil , que després de 15 anys al trullo , ha sortit amb 10 milions d’euros i dos propietats immobiliàries valorades en 3,7 milions d’euros.  Però es fals. El nostre Roldan se’n diu Millet . Estem massa contaminats.
Jo visc a L’Ametlla del Vallès, encantador poble del poeta Maragall i de la família Millet, entre molts altres. Aquest senyor, amb barba “sociata” per a donar una imatge de “pobre” menja els dilluns a un restaurant acompanyat de familiars amb una cara de felicitat i seguretat completes. Sap que és un “intocable”  perquè els seus secrets arrosseguen als catalans venuts  a les institucions financeres, als dels partits polítics, als estafadors, als mentiders. S’ha creat una nova casta de lladres intocables. Aquesta és la nostra democràcia.  
Aquest senyor no té el problema dels 90 dies, ja ho ha cobrat tot. I els patrons del Palau  amb un pam de nas, amb els seus diners en mans de tots sabem qui però que ningú s’atreveix a dir.
Aquest país sense cap moral i cap ètica que es diu Espanya ens ha envaït. Em perdut els nostres valors catalans , la nostra moral, els principis hanseàtics de l’esforç i tot ha quedat immers en la vulgaritat, l’enveja, la mentida, la hipocresia. 
Malgrat això, crec que s’ha de votar per a una Catalunya independent, sabent que no ho serà mai perquè qui ho podia haver aconseguit en el passat , s’ha apuntat al carro espanyol centralista o ha prevaricat i “col·locat”  a familiars i amics i ara calla . Els successors han fet de la política una forma de vida, no una missió. Botiflers del segle XX i XXI.
En aquest país de malpagadors, els catalans, pagadors tradicionals tenim mala premsa. En un país de malpagadors, el pagador és una mena d’alien. Malgrat els Millet, els Pujol, els Aznar,  els Roca, els Montilla, els Carods, els Coloms, les Raholes, jo votaré perquè vull dir el que sento i desitjo  no perquè sigui útil que no  ho serà. Els referèndums són una teràpia col·lectiva, substitut deficient de la democràcia inexistent. Pensem que compartint els sentiments fem país. Innocent rèplica en prosa dels jocs florals.
S’ha acabat el somni . Un consell: si ets jove i ben preparat, especialment amb una carrera científica i/o tecnològica, fot el camp  d’aquest desert intel·lectual i moral. Parafrasejant a Marc Aureli, identifica allò que no pots canviar i separa-ho, identifica allò que pots canviar i fes-ho i jo et diria, sense donar gaires explicacions. No s'ho mereixen.  


diumenge, 14 de febrer del 2010

MACRO BURDELLS A MATARÓ.




MACRO BURDELLS A MATARÓ
Anant en cotxe vaig sentir la noticia a CATRADIO  del permís per a 2  nous macro burdells a Mataró. L’Ajuntament  d’aquesta localitat diu que el permís ho dona la Generalitat i per tant no es pot negar la llicència  municipal.
Aquesta noticia em va portar a esbrinar  quantes dones es dediquen a la prostitució a Espanya.  
Segons Telecinco  (segur que aquests estan ben informats) http://www.informativos.telecinco.es/prostitutas_prostitucion/espana/medicos/dn_60908.htm , hi ha 600.000 de les quals el 90% són estrangeres (sic¡¡) i facturen 18000 milions d’euros, el 2% del PIB, uns 30000 euros d’ingressos mitjans l’any.  Segons Telecinco aquestes dones tenen 1milió de clients la qual cosa indica que es gasten 18000 euros per any de mitjana. Francament, em costa de creure, em sembla una barbaritat, especialment en temps de crisi. Probablement hi ha més d’un milió de clients. Encara que la fiabilitat d’aquestes dades sigui molt dubtosa ja que no crec que la gent digui el que es gasta en sexe, xoca  la importància d’aquest negoci dins l’economia nacional i les conclusions sobre les activitats laborals d’algunes dones i els hàbits sexuals dels homes.  
 El VIII Informe de Exclusión Social presentado por Médicos del Mundo, http://cajamadrid.cronicasocial.com/anteriores/pg031201/nacional/inmigracion/inmigracion6.htm , indica que la prostitució és exercida bàsicament per dones de l’ Àfrica Subsahariana i de l’Est d’Europa.
Un altre conclusió és que la ma d’obra arribada per recolzar el creixement de l’economia espanyola, té altres connotacions més fosques.  Veiem , si  hi ha 5 milions d’emigrants a l’Estat espanyol i la meitat són dones (probablement menys), vol dir que com a mínim, una  de cada 4 exerceix la prostitució...  Per altre banda si només 50000 (el 10%) són “nacionals” sobre un total de 20 milions de dones d’origen espanyol, això representa el 0,25% de les dones. En conjunt i segons aquestes dades una dona  de cada 30  és prostituta, el 3% de la població femenina...
Potser Espanya serà (és) el prostíbul d’Europa. És aquest el futur de l’economia? És així com ens posicionarem en el futur? És molt probable que a mida que les coses es compliquin més dones completin el sou fent hores extres, tant nacionals com estrangeres. Entrarem en un mon molt més  fosc de marginació, toxicomania (relacionada amb la prostitució segons el mateix informe de Médicos del Mundo) i marginació.
El Govern espanyol està finalitzant el Plan de Acción Nacional contra la Trata de Mujeres, dissenyat
 pels Ministeris d’ Interior, Treball i Justícia . Com és possible que aquest negoci hagi passat “desapercebut” sense el control de les autoritats fins ara ?. Com sempre tard.