divendres, 16 de gener del 2009

LA BOLA MÀGICA V

LA BOLA MÀGICA V

El Govern Espanyol ha presentat unes noves xifres per enguany. Atur al 16%, Creixement negatiu del PIB del 1,6%, dèficit públic del 4,8%

Un cop més, mentides. A altres “boles màgiques”, fa uns mesos ja comentava que l'atur arribaria al 15%. Sembla que em vaig quedar curt.

El PIB baixarà molt més del 1,6% . Amb la contracció industrial del 15%, la construcció aturada i el turisme a la baixa (especialment el britànic pel canvi desfavorable de la lliura esterlina), el PIB baixarà uns quants punts més.

Idees d'en Solbes?. Deute Públic, dèficit creixent doblant el 3% que mana la UE. Clar que aquestes alçades, parlar d'Europa sembla conya.

Arribaren al 6%. Standards amd Poors, la societat de valors, rebaixarà la qualificació del deute espanyol des de la triple A. Això exigirà pujar els tipus d’interès per atreure als inversors. Més cost.

I com es paga el Deute? Amb ingressos de l'Estat però si les empreses no funcionen els ciutadans hauran de pagar més impostos però no tenen diners i no és gaire popular fer pagar més pels serveis que tenim o no tenim, a banda que baixaria el consum, més atur.....Difícil.

L'altre opció és endeutar-se més, més Deute Públic.. L'equivalent a demanar més préstecs. I llavors què? La bola diu que eleccions anticipades dins un any i mig, després d'una primavera calenta. Aquest gèlid hivern juga a favor del Govern. A veure qui surt a protestar amb el fred que fot¡

Dimissió d'en Solbes i nomenament com a President d'una companya de poca feina (hi ha alguna autopista lliure?), bon sou i grans menjars.

I en Zapatero? A filosofar i donar conferències ben pagades sobre tonteries majúscules, com l'Aznar, en anglès fonètic. Pot ser el pot assessorar l'Honorable Montilla amb les seves conferències a la London Schools of Economics..

I el problema pels propers ¿guanyadors? de les eleccions, amb un horitzó molt fosc. Quan no es fan els deures durant anys, l'alumna suspèn. De tota manera en Zapatero també té sort aquí per que els del PP estan dividits.

I aquí s'acaba la informació de meva la bola. No arribo a veure el nom de l'empresa d' en Solbes.. Però ell no anirà a l'atur. A més a més li quedarà la pensió de per vida com a ex-ministre. Vist així, l'atur no és tan greu oi?

Dr. Jordi Delcor

dimecres, 14 de gener del 2009

PALESTINA ISRAEL


ELS DRETS HISTÒRICS..
S'ha parlat molt aquests dies del conflicte palesti- israelí. Hi ha qui defensa als palestins com a part dèbil . Hi ha que als jueus, que són demòcrates, intel·ligents i occidentals.

Quan l'Estat d'Israel es fa fundar, l'any 1948 amb el vist i plau de l'ONU, després de comprar uns terrenys que representaven el 4% de la superfície actual , els països àrabs varen atacar Israel que va guanyar el primer round i va expansionar-se fins al 60% actual .

L'any 1967 ( m'en recordo de parlar-ho a la classe de Religió), Mosé Daian i les seves tropes van envair l'Egipte i varen conquerir la Península del Sinaí. Després tot ha estat un tiba i arronsa.
Només un comentari pels que defensen el dret d'Israel d'ocupar unes territoris que varen perdre fa 2000 anys. Què passaria si uns àrabs vinguessin, compressin el 4% de Catalunya que també ocuparen fa menys de 1000 anys, formessin un estat amb el suport de l'ONU i tinguessin armament i suport dels EUA ? Ens ho deixaríem fer o pot ser ens defensaríem? I si perdem i conquereixen el 60% del territori, què passaria?
Tothom té el dret a viure però reclamar drets de fa 2000 anys em sembla perillós... On es posa el límit històric de la reclamació territorial?. Al-Andalus tornarà a ser un estat àrab per dret històric? O pot ser els “romans”, els “cartaginesos”, els “vàndals” i els “alans” tornaran a reclamar el que va ser seu?. Que els jueus siguin un poble intel·ligent, cult i democràtic no són raons que vinguin al cas. I l'Holocaust els hauria de fer més sensibles al patiment humà.

diumenge, 11 de gener del 2009

LES ETIQUETES EQUIVOCADES

EL PAÍS MARQUISTE : LES ETIQUETES EQUIVOCADES.

Quan superarem les etiquetes? Moltes converses de carrer demostren la tremenda immaduresa del ciutadà mig. L’axioma fonamental continua sent “si ho diu/ fa el meu oponent està equivocat. Aquest defecte cultural (pot ser genètic?) fa que no avancem.

Anem a pams. Una idea és bona independentment de qui la tingui. Us poso uns quants suggeriments i unes quantes afirmacions que a ben segur aixecaran ampolles:
Les creences equivocades de la dreta
A ) El Govern d’ Aznar va deixar l’economia molt bé. És cert que l’economia estava millor degut en part a la situació internacional, al boom immobiliari i a l’aixeta de la banca totalment oberta. Però va assentar les bases de la crisi actual per no potenciar sectors claus de l’economia basats en la recerca i l’alta tecnologia.
b) Els catalans són insaciables: sempre volen més diners. Afirmació centralista i acceptada per una part de la població que viu a Catalunya. Per què ningú diu res dels Bascos i els Navarresos? Ells tenen un concert econòmic total derivats de que el General Franco els hi va premiar el seu recolzament a la “Causa Nacional”.
c) La riquesa és pels que la saben generar. Fals, hi ha molta gent que ha generat riquesa enganyant, especulant, mentint, jugant amb informació privilegiada. Quan més pobre i curt d’idees és un poble, més trampes és fan. Ser solidari vol dir donar oportunitat d’educació a tothom.
d) La presència d’Espanya a l’Iraq va fer que aquest país sortís de l’aïllament internacional . Fals, fa ver que Espanya fos un objectiu clar del terrorisme internacional. Els suposats beneficis energètics (soldats a canvi de pous petrolífers) afavoreixen a uns quants, no al poble en general.
e) Incapacitat de criticar als dictadors de dretes. Quan s’esmenta a un dictador de dretes, automàticament surten els nomes de Fidel Castro i Rússia.

Las creences equivocades de l’esquerra.
a) En Felipe González va ser un gran líder. Es cert que va permetre la normalització de la vida política incorporant a l’esquerra. Punt. La resta? Lletres i obligacions de l’Estat al 14% que varen atreure inversió especulativa estrangera a curt termini i que gairebé ens arruïnen perquè no podíem pagar ni els interessos.
b) S’ha de ser solidari.. Si, però no repartint la pobresa si no la riquesa. I repartir no vol dir subsidiar si no ensenyar a generar riquesa.
c) Hi ha democràcia. Fals, democràcia vol dir el poder del poble i no votar cada 4 anys donant-li el poder a un grup d’amics que fan el que volen .
d) Quan s’esmenta el nom d’un dictador d’esquerres (Fidel Castro) surt Pinochet, Hitler, Franco. No hi ha dictadors justificables. Tots eren monstres.
I mentre el poble s’entreté parlant d’aquests temes de forma visceral, no es parla del que cal fer a nivell educació, sanitari, econòmic, empresarial, energètic, autonòmic, de transport.... Se li segueix el joc als polítics que riuen veient com poden manipular al poble fàcilment. Molts tenen els polítics que es mereixen, jo no. Ets dels meus? Fes-m’ho saber si et plau.

LA PRODUCCIÓ INDUSTRIAL VA BAIXAR UN 15% AL NOVEMBRE.

La producció industrial va baixar un 15% al Novembre.

L’índex de producció industrial (IPI) va disminuir un 17,2% en Novembre en relació amb el mes de Novembre del 2007 . Setena caiguda consecutiva, la pitjor situació d’ençà 1993. Un acumulat anual del -5,8%.

Qui té el record?: la fabricació de vehicles de motor, remolcs i semi- remolcs, un -39,3%, la metal·lúrgia un -32,8%, la de mobles un -30%.

El consum baixa un 12% (-9,4% anual), un 18% pels bens d’equipament (-16% acumulat anual).

I en Zapatero diu que la situació millorarà a la segona part del 2009. Té raó, haurem baixat tant quer qualsevol moviment serà a millor, des de l’ infern. Però això és més aviat una mostra de cinisme incompetent.

Jordi Delcor

TORNADA DE NADAL, CAIXA MANRESA I LA BOLA MÀGICA

CAIXA MANRESA, CANVI CLIMÀTIC I LA BOLA MÀGICA.

Bé amics, un cop acabades les vacances, amb una mica més de pes i menys diners, amb el parèntesi del Nadal, tornem a la freda realitat.

Els dos mesos de fred i pluja tornem a obrir el debat sobre el canvi climàtic. Si us dic que no està clar em respondreu que cal mirar-s’ho amb perspectiva, que la tendència està clara i que un hivern fred no trenca la tendència climàtica cap a un clima més càlid. ... Això és el que jo dic, fem estadística i analitzem l’evolució climàtica del planeta, de tot el planeta i no només de les ciutats o zones habitades. A la meva web trobareu links amb gent que discuteix el rigor científic empleat per analitzar l’ esmentat canvi climàtic.

On no hi ha cap dubte és en el clima econòmic i social: 13,4% d’atur pujant, 7,2% d’aturats als EUA (que pels seus estàndards és terrible), un 15% menys de producció industrial, el PIB real que deu d’estar entre 5 i 8% per sota del que diu el Govern, en Zapatero dient que les coses milloraran al segon semestre del 2009... Suposo que es refereix al treball temporal que tampoc serà gaire bo perquè vindran menys turistes, entre altres, els anglesos que amb el canvi de la lliura esterlina 1-1 amb l’euro troben Espanya i Catalunya molt cares...

El finançament que no arriba i quan ho faci tindrem dos problemes: el primer, que finançament concedit no és finançament pagat. Si actualment el Govern Central li deu a prop de 800 milions d’euros a la Generalitat, què passarà quan no tinguin diners per fer-ho perquè recapten menys impostos de societats, menys quotes patronals i menys Seguretat Social a càrrec del treballador aturat?.El segon problema serà que la mateixa Generalitat i els ajuntaments ingressaran menys diners.

Finalment una notícia agradable, al menys a nivell personal. La meva filla ha estat un dels 500 estudiants que han obtingut una beca d’estudis de la Caixa Manresa per les seves notes d’accés a la universitat. L’acte de lliurament dels Premis ha tingut lloc al magnífic Auditori de la Música de Barcelona.

Un aplaudiment per a la Caixa Manresa que sembla manté l’esperit social de les caixes d’estalvis i vol animar a estudiar als que s’esforcen i tenen capacitat, malgrat el món on hauran de treballar que reconeix més al trapella i l’especulador que al treballador.

Això dels premis ha millorat molt d’ençà que jo era estudiant. Caixa Manresa fa país. Esperem que aquests estudiants tinguin una contribució molt positiva a la societat catalana i que siguin notablement millors professionals que els mediocres que ens governen. I que no hagin d’emigrar a altres llocs intel·lectualment més estimulants.

Jordi Delcor