dimarts, 31 de gener del 2012

la bola màgica XII


La bola  màgica XII.

Sembla que ja no es parla només de retallades si no de generar llocs de treball. Ja era hora¡¡  Retallar significa menys poder adquisitiu entre els ciutadans que gasten menys i aturen l’economia una mica més. La recepta del retall és necessària però insuficient i sobre tot, una sobredosi pot matar al malalt.

Calen dienrs. La Sra Lagarde ha entès que calen 1.000.000 milions d’euros addicionals per reactivar l’economia, tal com fa 3 mesos va diagnosticar la BBC, la única font de premsa fiable . Sembla que no li donen aquest diners, però.
 
Protestaran els sindicats per les retallades? És possible però crec que serà poc útil, i no  resoldrà cap problema. Només una mica de teatre dels dirigents sindicals.  Té més sentit una protesta per condonar el  deute dels desnonats que quedaran declarats insolvents la resta de la seva vida, una vegada han retornat la propietat immobiliària. O protestar perquè la banca fa servir els  diners des fons europeus per comprar Deute públic que serà pagat amb els impostos de la degradada classe mitjana. O perquè els especuladors poden ajudar a enfonsar les economies. O per la corrupció dels polítics

Es possible que els funcionaris protestin. Habitualment el funcionari compra seguretat i estabilitat a  canvi de sous inferiors als de mercat. Ara ni això. 
 
Recuperació econòmica? Poca i lenta. Més aviat continuarem amb l’emigració de talents i de part de l’emigració recent que ja no confia en aquest país.  Realment no sé que esperen de la Reforma Laboral. Més submissió? Fa anys que es pot contractar i acomiadar barat en aquest país.

El sistema es reajusta.  Tots el sistemes es reajusten. No queda clar si a) podrem pagar el deute futur (que difícilment baixarà el seu pes sobre el PIB) b) si hi haurà nous  llocs de treball a llarg Termini c) si la insatisfacció i especialment la desesperació de moltes famílies sense recursos produiran un esclat social d) què passarà amb l'euro i Espanya.

Mentrestant, els Senyors de Brussel·les continuen pontificant obvietats. Potser cal protestar per això també. Ara enviaran experts per veure com acabar amb l’atur  juvenil¡¡