dimarts, 27 de gener del 2009

8000 MILIONS, PER A QUÈ?

SORTIDES A LA CRISI

El Govern ha destinat 8000 milions d’euros per projectes municipals. Aparentment 250000 persones estaran ocupades. Aquest tipus de política és un clàssic. Es una obra pública típica en èpoques de crisi. Però hi ha moltes qüestions :

a) Quin interès real i utilitat tenen aquests projectes?
b) Generen riquesa i llocs de treball sostenibles o són una mena d’ocupació temporal per reduir les llistes d’aturats i pagar menys atur?
c) D’ on surten els diners per finançar aquesta obra? De Lletres i Bonos del Tresor? Més endeutament pel país.

Aquestes solucions demostren un cop més la manca d’imaginació dels qui ens governen. Si volen fer obra pública al menys que sigui útil. Suggereixo un projecte d’infraestructura útil : la creació d’un cercle de trens rodalies entre el Baix Llobregat i el Vallès Oriental, amb grans zones de parking. Beneficiats, més d’un milió i mig de persones.

A més a més, caldria crear línies d’autobús des del centre de les poblacions implicades fins les estacions de tren situades fora dels centres urbans. Sostenible a nivell mediambiental, descongestionaria la xarxa de carreteres, en particular la B-30 i l’AP7.

Però clar, aquest tipus d’obres necessiten 30 o 40 anys per ser realitat donada l’eficiència dels gestors... Es més fàcil posar gespa artificial a un camp de futbol municipal, o posar rotondes o asfaltar carrers...
Dr Jordi Delcor