diumenge, 9 de novembre del 2008

APRENENTATGE CREATIU I PLA ESTRATÈGIC DE CATALUNYA

Joan

Encantat d'assistir a aquest cafè-debat a l'Ametlla del Vallès. Crec que el cafè ha inspirat sempre les millors idees.

Gràcies per la teva resposta. M'ha donat peu a un aclariment no explicat en el darrer blog: no proposo l'esforç (conseqüència immediata de la recomanació del Conseller Castells), si no i més aviat, la creativitat productiva, que vol dir treballar el que cal, dedicant temps a pensar de forma diferent.
Si féssim un símil artístic, “que la inspiración me coja trabajando”, com deia en Picasso . La producció requereix transpiració i la creació, inspiració.

La transpiració és esforç, valor que no s’ha de perdre. La manca de voluntat de part del jovent és un gran problema social.
I la creativitat? Es neix o es crea? La creativitat es pot treballar i desenvolupar: cal tenir estímuls de diferents àmbits i combinar-los creant realitats noves. Per exemple si sents per la televisió que els pagesos guanyen pocs diners per les seves collites degut als beneficis dels majoristes i tu ets pintor, se’t pot ocórrer passar dels distribuïdors (marxants) i crear el teu propi canal per distribuir el teu art. .
En els meus cursos dic que es tracte de treballar bé, no molt. Hem d'alliberar temps per una cultura d'oci, no de vici.. Treballar bé requereix un tipus diferent d’ aprenentatge que ensenyi a fer , a analitzar, a avaluar, a innovar, seguint les categories de Bloom.

Una de les idees claus per aprendre ràpidament és el concepte de procés, conjunt d’accions, decisions i iteracions connectats en el temps. Un altre aspecte és el sentit finalista dels aprenentatges, el per què de les coses. El dia que els professors ensenyin tenint en compte aquests conceptes, l’aprenentatge serà molt més ràpid, efectiu, motivador, engrescador, es perdrà la por a l’error i sortirà el millor que tots els alumnes porten dins... I també hi hauran emprenedors. Podem incorporar això dins d’un Pla Estratègic català?

Ens veiem agraint-te un cop més la teva resposta.

Salutacions molt cordials
Jordi Delcor