diumenge, 8 de setembre del 2013

JOCS OLÍMPICS: LES RAONS D'UN ALTRE FRACÀS



He deixat d’escriure una llarga temporada però han passat tantes coses que crec que tinc quelcom a dir.

Sense cap ordre de prioritat més que la notorietat i la immediatesa, veig la noticia de l ‘eliminació de Madrid com a seu dels jocs Olímpics.

El fet que Istanbul desbanqués a Madrid en una primera ronda ha de fer reflexionar sobre la credibilitat de la proposta espanyola. Turquia és un gran país però la inestabilitat política és un gran obstacle potencial. L’eliminació de  Madrid indica la poca solidesa de la candidatura  i la seriositat dels inconvenients de l’oferta espanyola.

A banda del tema emocional, caldria analitzar per què ha estat eliminada Madrid . Crec ( és una opinió) que hi ha tres raons bàsiques.
a)      Espanya és el paradís del dopping, amb el Dr Fuentes i  la destrucció de mostres potencialment clarament incriminadors no ofereixen cap garantia als organitzadors sobre el respecte de l’esperit olímpic.
b)      Lligat amb el punt anterior, Espanya té poca credibilitat, és un país de dirigents corruptes i la seva paraula no dona cap garantía de compliment. Els casos de corrupció sense dimissions han creat una imatge  merescuda de país poc seriós.
c)       Espanya no té capacitat de finançament i treure els diners de l’educació, la sanitat i els menjadors socials o pujar els impostos per obtenir 1500 milions addicionals  no sembla una bona idea.
Alguns diaris lloen la presentació espanyola. Això demostra una profunda manca de coneixement de la cultura internacional i dels valores que dominen en un món global.  No és tracte de tenir una gran oratòria (que cap dels presents va tenir, malgrat la bona presència i solvència del Princep Felip) sinó de oferir garanties econòmiques, esportives i ètiques.
Les dues preguntes que qualsevol estudiant dels meus d’empresarials hauria preparat eren : com assegurar el control antidoping i com pagar la factura. Les respostes, a càrrec del President del COI i del President Mariano Rajoy van ser en espanyol (els meus alumnes parlen anglès)  i sense aconseguir parlar d’accions específiques. Es demanaven actes de fe, es feien declaracions retòriques. Aquest discurs caspós i antiquat no té cap valor en el món actual.
Els membres del COI han fet visites a les instal·lacions en repetides ocasions i s’han pogut fer una imatge clara de les ciutats candidates. La presentació final serveix per sumar els vots, ja decidits, i fer un acte públic. No depèn dels  discursos d’autoritat i “figurants
Ho lamento pels esportistes i treballadors de base que s’han esforçat molt però amb una mala direcció  en un entorn equivocat.
M’agradaria llegir el fracàs de Madrid com una forma de càstig a l’evolució del país: descrèdit, corrupció, atur, pèrdua de valors..... Quina lectura faran els polítics d’aquest nou fracàs?. Cap acte de contrició, imagino, com de costum.
 Considerar que s’han fet trampes és caure en la paranoia i complex espanyol històric. Una raó més per fugir.