divendres, 11 de desembre del 2009

RECUPERACIÓ O ESTABILITZACIÓ?

LENGUATGE

Sempre m’he preguntat si les afirmacions dels polítics sobre fets objectius obeeixen exclusivament a la seva ignorància o al seu poder manipulador inherent. Crec que a tots dos.

Quan la venda anual d’habitatges baixa de 600000 fins a 100000, es parla d’un descens del 83%. Si en el següent període augmentés un 80% ( que no ho ha fet), s’arribaria als 180000. Aquest valor, per cert, és un promig històric coherent amb la dimensió de l’economia espanyola, la població i la demanda d’habitatges.

En aquest cas, es podria parlar de recuperació?. Recuperació en relació a què? Al valor promig històric? Al màxim?. En qualsevol cas fora més correcte dir que “l’economia s’estabilitza”, que vol dir que no empitjora. Recuperar suggereix “assolir nivells previs “ i això no passarà en els propers .. 50 anys?

Dir que la bona notícia és que l’atur augmenta més lentament és una mostra de cinisme que provoca l’enfado i la irritació dels 4 milions d’aturats “no recuperats”.

Ja sabem que les ments més brillants ja no es dediquen a la política però parlar com ho fan ofèn a qualsevol cap normalet.

GUERRES JUSTES?, PREMIS INJUSTOS


La popularitat del President Obama està baixant als USA perquè no pot fer miracles. Això no és just però així és la política. Els països àrabs tampoc estan contents veient la seva doble dialèctica amb Israel i els Palestins..

On la seva popularitat no baixa és a Europa. A la cerimònia de lliurament dels Premis Nobel ha fet història. Ha parlat de guerres “justes”. Aquesta deu ser la versió occidental de la Guerra Santa. Que jo sàpiga les guerres no són ni justes ni santes si no terribles, amb morts reals.

Es cert que Occident s’ha de defensar dels talibans però la solució no serà mai l’extermini , entre altres raons perquè és impossible, si no el canvi de model. Occident haurà de canviar el seu estil de vida, eliminar aquest creixement sense límits com a objectiu i potser tancar les fronteres a aquesta ma d’obra semi esclavitzada , humiliada, desubicada i desarrelada. Hi ha civilitzacions que viuen millor sense interferències. Les tribus d’Irak, Kuwait, Iran, Afganistan tenien uns sistemes injustos però propis abans de la intervenció dels anglesos i dels Estats Units, abans de la imposició dels sistema “democràtic” ( equivalent a comprar i corrompre al líder local). Realment no han millorat gaire amb la seva intervenció i ha crescut el ressentiment envers l’Occident. I com Espanya és el punt més feble, ja veiem que passa...

Parlar de guerres “justes” és una hipocresia impròpia d’un Premi Nobel de la Pau. Cinisme i ironia institucionalitzades. Obama, tenies l’oportunitat de demostrar que ets un líder i renunciar a aquest injust premi però el teu ego t’ha pogut.