divendres, 11 de desembre del 2009

RECUPERACIÓ O ESTABILITZACIÓ?

LENGUATGE

Sempre m’he preguntat si les afirmacions dels polítics sobre fets objectius obeeixen exclusivament a la seva ignorància o al seu poder manipulador inherent. Crec que a tots dos.

Quan la venda anual d’habitatges baixa de 600000 fins a 100000, es parla d’un descens del 83%. Si en el següent període augmentés un 80% ( que no ho ha fet), s’arribaria als 180000. Aquest valor, per cert, és un promig històric coherent amb la dimensió de l’economia espanyola, la població i la demanda d’habitatges.

En aquest cas, es podria parlar de recuperació?. Recuperació en relació a què? Al valor promig històric? Al màxim?. En qualsevol cas fora més correcte dir que “l’economia s’estabilitza”, que vol dir que no empitjora. Recuperar suggereix “assolir nivells previs “ i això no passarà en els propers .. 50 anys?

Dir que la bona notícia és que l’atur augmenta més lentament és una mostra de cinisme que provoca l’enfado i la irritació dels 4 milions d’aturats “no recuperats”.

Ja sabem que les ments més brillants ja no es dediquen a la política però parlar com ho fan ofèn a qualsevol cap normalet.