dijous, 4 de setembre del 2008

LA BOLA MÀGICA

LA BOLA MÀGICA .

Comentari sobre la notícia pareguda a la Vanguardia dia 4/9 /08

Es sorprenent la frivolitat amb la que els economistes fan previsions i com les canvien en uns quants mesos. Això em recorda la tendència dels alumnes d’empresarials i MBA de fer previsions amb l’Excel . Com en tot, hi ha una raó amagada: tenen una bola màgica o millor una màgia per crear boles.

El paper ho aguanta tot i el full electrònic també.

Mireu, jo no em vull quedar curt . Frivolitats a banda jo faig la meva previsió : creixement positiu a partir del primer trimestre del 2010, a la banda del 0,2-0,4%.
Construcció 200000 habitatges/anuals els propers 5 anys a partir del 2010. El 2009 uns 150000.

Atur, al voltant del 15% a finals del 2009.

Tipus d’interès, veiem, boleta, boleta, emhhhh, baixada el primer trimestre del 2009 (1/4 de punt) i progressives a partir de la tardor del 2009 fins el 3,75%.

Dèficit de l’Estat? , pot ser que arribem al 2,5% l’any 2010 (més no queda bé a la Unió Europea).

Finançament català. : 3000 M d’ € que ens vendran com un gran èxit i no serveixen per res.

Inversions de l’Estat a Catalunya? Bé diguem 12000 M en 5 anys. La xifra queda molt bé, confon al personal (els 12000 d’inversions amb els 12000 M de dèficit anual però la gent no té molt clar això de la inversió o el dèficit. Més valdria parlar de dèficit d’inversions a Catalunya i així tots sabríem de què parlem ).

I sabeu el què passarà? Que les inversions pressupostades no es faran efectives i es contaran com a inversions les anteriors (tipus AVE). No més cal una mica de desinformació i una altra campanya mediàtica contra els catalans. Que ja ens han donat els diners, que no tenim mai prou , que som uns ploramiques....

Quina és més màgica, la meva bola o la llista de boles del Govern Espanyol? D'aquí un temps, ningú se n'enrecordarà així que per prediccions que no quedi

La cirera la posa el molt Honorable. És perfecte que se’n vagi a Saragossa el dia 11 de Setembre. Per què no s'hi queda per sempre ?

Ibarretxe, Ibarretxe, si no tens feina, truca’ns. No crec que li costi gaire parlar català a nivell acceptable, ja m’enteneu....


Dr Jordi Delcor

dimecres, 3 de setembre del 2008

RELACIÓ CONSTRUCCIÓ INCENDIS




RELACIÓ INCENDIS I CONSTRUCCIÓ

En un post anterior vaig suggerir que hi havia una relació entre les hectàrees cremades i el nombre d’habitatges construïts.

He investigat les dades oficials del INE (nº d’habitatges nous), les Ha cremades i la pluja mitjana . Disposo de les dades dels darrers 18 anys per a les dues primeres variables però només dels anys 2003-2007 sobre la pluja del Instituto Nacional de Metereología (ara Agència).

Els resultats es mostren a la gràfica adjunta

La pluja mitjana de tot l’Estat està canviada d’escala (multiplicada per 1000 per obtenir el mateix ordre de magnitud a les ordenades.


Els resultats obtinguts mitjançant els coeficients de correlació són .


coef correlació construcció nova incendis 0,5458 (19 anys)

coef correl precipa media- incendios -0,42400672 (4 anys 2004-2007 )

coef correl constr incendis 10 anys 0,57518438

coef correl constr incendios 7 años 0,72410483 2002- 2008

Existeix una apreciable correlació entre el nombre d’habitatges nous i les Ha cremades cada any.

Quan es consideren els darrers 7 anys (amb un augment notable del número d’habitatges nous) la correlació augmenta (0,72). Els incendis s'animen amb la construcció

Quan ha plogut més ha baixat el número d’hectàrees cremades (coef corre –0,42).

Conclusió : la pluja i la construcció d’obra nova afecten molt el nombre d’hectàrees pot ser més que els discursos polítics, els piròmans penedits i la sensibilització .. la gent continuava fent butifarrades....



L’anàlisi és pot sofisticar més :

Incloent despesa i inversió local i autonòmica en prevenció i número d’incendis.
Hectàrees cremades per comunitats autònomes / municipis i número d’habitatges.

Jo ja he aixecat la llebre

Dr Jordi Delcor Garrido.





dimarts, 2 de setembre del 2008

EL PRIMER ECONOMISTA DE LA HISTÒRIA I LA FARAONA

EL PRIMER ECONOMISTA DE LA HISTÒRIA

http://jordidelcor.blogspot.com/

Els que hem estudiat l’Antic Testament recordem allò de les vaques magres i les vaques grosses i dels cicles de 7 anys d’en José (en castellà aleshores)

Gairebé 3000 anys després li varen donar el Premi Nobel a un economista que va redescubrir la Teoria dels Cicles.

Bàsicament quan hi ha molt creixement això s’encomana, es demanen crèdits tothom consumeix fins que el nivell d’endeutament és molt elevat, pugen els preus, inflació , els Bancs centrals pugen els tipus d’interès, s’atura la roda, la gent no pot pagar... Familiar oi? Si els cicles són veritat, això demostra que existeixen independentment dels polítics. Fora medalles quan va bé i fora dir “és la situació internacional” quan no.

Alguns varen parlar de cicles de 8 anys (7+ 7 bíblics), de 18 a la construcció.. tot això deu ser cert en un entorn estable, en que tot es repeteix.

Però vivint a l’Extremistan ( no confondre amb Extremadura) on hi ¡ha molts fets incontrolables que fan que els models no funcionen massa bé, tot això és relatiu: la durada, la profunditat...

El millor és fer un recull històric de dades i veure que ha passat. Però, de quines dades : atur? PIB? Consum? Inversió?, cotxes matriculats? . Es fa difícil. De nou, cal llegir a Isaac Asimov per entendre que hi ha fets que no controlem i que alteren les condicions més o menys estables en les que ens hem mogut fins ara. Tot és cada cop més inestable i difícil de preveure o com a mínim d’avaluar l’impacte. Per exemple, el possible canvi climàtic, el preu dels combustibles, la manca d’aliments, la Xindia (=Xina+ India) que creixen i consumeixen cada cop mes creen un món que s’ha fet petit i que posa en entredit tots els models anteriors.

Vaig escriure un altre post parlant d’un economista matemàtic que se’n riu de les prediccions ...

El que és cert és que en José, que va estalviar pels anys difícils, en sabia d’economia i per això, el faraó egipci va anomenar a un jueu Virrei ¡¡¡ (us imagineu això avui dia a Egipte?)

En José està mort. En Solbes no és el José , el faraó va camí de ser La Faraona (amb perdó, per el caire folclòric de les intervencions ), l’atur puja i la crisi no s’acaba en 12 mesos ni de conya i menys a Espanya, amb un gran augment de la població, menys turisme i poques alternatives per generar riquesa, però tranquils, és qüestió d’anys com deia en Solbes..

Si l’atur és tan alt com fa 10 anys calen 3-4 anys per sortir del forat. Campaments d’hivern .

Per cert, tots els indicis assenyalen que el José no portava bigoti. Si algú es vol fer passar per ell caldrà recordar-li que és en part responsable del que passa ara. O sigui, no hi ha un salvador. A créixer, com a persones. Calen emprenedors. Qui vol ser-ho malgrat l’entorn. Ànim.

http://www.jordi-delcor.com/COACHING.htm


Dr Jordi Delcor