diumenge, 11 de gener del 2009

TORNADA DE NADAL, CAIXA MANRESA I LA BOLA MÀGICA

CAIXA MANRESA, CANVI CLIMÀTIC I LA BOLA MÀGICA.

Bé amics, un cop acabades les vacances, amb una mica més de pes i menys diners, amb el parèntesi del Nadal, tornem a la freda realitat.

Els dos mesos de fred i pluja tornem a obrir el debat sobre el canvi climàtic. Si us dic que no està clar em respondreu que cal mirar-s’ho amb perspectiva, que la tendència està clara i que un hivern fred no trenca la tendència climàtica cap a un clima més càlid. ... Això és el que jo dic, fem estadística i analitzem l’evolució climàtica del planeta, de tot el planeta i no només de les ciutats o zones habitades. A la meva web trobareu links amb gent que discuteix el rigor científic empleat per analitzar l’ esmentat canvi climàtic.

On no hi ha cap dubte és en el clima econòmic i social: 13,4% d’atur pujant, 7,2% d’aturats als EUA (que pels seus estàndards és terrible), un 15% menys de producció industrial, el PIB real que deu d’estar entre 5 i 8% per sota del que diu el Govern, en Zapatero dient que les coses milloraran al segon semestre del 2009... Suposo que es refereix al treball temporal que tampoc serà gaire bo perquè vindran menys turistes, entre altres, els anglesos que amb el canvi de la lliura esterlina 1-1 amb l’euro troben Espanya i Catalunya molt cares...

El finançament que no arriba i quan ho faci tindrem dos problemes: el primer, que finançament concedit no és finançament pagat. Si actualment el Govern Central li deu a prop de 800 milions d’euros a la Generalitat, què passarà quan no tinguin diners per fer-ho perquè recapten menys impostos de societats, menys quotes patronals i menys Seguretat Social a càrrec del treballador aturat?.El segon problema serà que la mateixa Generalitat i els ajuntaments ingressaran menys diners.

Finalment una notícia agradable, al menys a nivell personal. La meva filla ha estat un dels 500 estudiants que han obtingut una beca d’estudis de la Caixa Manresa per les seves notes d’accés a la universitat. L’acte de lliurament dels Premis ha tingut lloc al magnífic Auditori de la Música de Barcelona.

Un aplaudiment per a la Caixa Manresa que sembla manté l’esperit social de les caixes d’estalvis i vol animar a estudiar als que s’esforcen i tenen capacitat, malgrat el món on hauran de treballar que reconeix més al trapella i l’especulador que al treballador.

Això dels premis ha millorat molt d’ençà que jo era estudiant. Caixa Manresa fa país. Esperem que aquests estudiants tinguin una contribució molt positiva a la societat catalana i que siguin notablement millors professionals que els mediocres que ens governen. I que no hagin d’emigrar a altres llocs intel·lectualment més estimulants.

Jordi Delcor