dimecres, 14 de gener del 2009

PALESTINA ISRAEL


ELS DRETS HISTÒRICS..
S'ha parlat molt aquests dies del conflicte palesti- israelí. Hi ha qui defensa als palestins com a part dèbil . Hi ha que als jueus, que són demòcrates, intel·ligents i occidentals.

Quan l'Estat d'Israel es fa fundar, l'any 1948 amb el vist i plau de l'ONU, després de comprar uns terrenys que representaven el 4% de la superfície actual , els països àrabs varen atacar Israel que va guanyar el primer round i va expansionar-se fins al 60% actual .

L'any 1967 ( m'en recordo de parlar-ho a la classe de Religió), Mosé Daian i les seves tropes van envair l'Egipte i varen conquerir la Península del Sinaí. Després tot ha estat un tiba i arronsa.
Només un comentari pels que defensen el dret d'Israel d'ocupar unes territoris que varen perdre fa 2000 anys. Què passaria si uns àrabs vinguessin, compressin el 4% de Catalunya que també ocuparen fa menys de 1000 anys, formessin un estat amb el suport de l'ONU i tinguessin armament i suport dels EUA ? Ens ho deixaríem fer o pot ser ens defensaríem? I si perdem i conquereixen el 60% del territori, què passaria?
Tothom té el dret a viure però reclamar drets de fa 2000 anys em sembla perillós... On es posa el límit històric de la reclamació territorial?. Al-Andalus tornarà a ser un estat àrab per dret històric? O pot ser els “romans”, els “cartaginesos”, els “vàndals” i els “alans” tornaran a reclamar el que va ser seu?. Que els jueus siguin un poble intel·ligent, cult i democràtic no són raons que vinguin al cas. I l'Holocaust els hauria de fer més sensibles al patiment humà.

1 comentari:

xavix ha dit...

Els cosins d'aquests que anomenes, han anat a un altre país del moro i han matat a molts més encara... Mil vegades més. Per robar'ls-hi la benzina. Milers i milers de criatures... Centenars de milers! I no passa res. Van penjar a un dictador perquè durant el seu mandat es van assassinar uns centenars de persones i per "caçar-lo", van assassinar-ne ells a un milió?

És com ara els que per assassinar a un Ministre de l'interior, perquè permet que es llancin pepinos des del territori que controla, ja porten tres cents menors morts... Aquests sí, innocents del tot.

És la llei del més fort. Una mena de llei del Talió, un tant desequilibrada.

Això ha passat sempre, a la historia. A Europa hi va haver una guerra per conflictes veïnals que va durar cent anys, entre terribles enemics; França i Anglaterra. Junts després han lluitat contra Espanya i també contra Alemanya... Matant a milions! Totes aquestes lluites i moltes altres, han estat moltissim més cruentes i exterminadores que les que ara veiem per la tele. Inclosa la que els nostres avis s'assassinaven per les cantonades: un milió de morts "compatriotes"...

O la que va assolar Europa, o es matava a les persones en plan "industrial". Amb una sofisticació que posa els pèls de punta... Precisament origen del conflicte que menciones.

Ben mirat, tenim sort que ara no ens "toca" a nosaltres.