dijous, 18 de febrer del 2010

PER QUÈ HI HA TANTS TERRORISTES ISLÀMICS (I PER QUÈ ELS POLÍTICS HO FAN TAN MALAMENT?)

El meu fill m’ha fet arribar aquest article de El País publicat el dia 14 de febrer amb el títol ¿por qué hay tantos terroristes islámicos?.
Com a conclusió principal és que ni la religió, ni la pobresa són causes fonamentals perquè a) hi hauria molts terroristes al Brasil b) la immensa majoria dels terroristes tenen una educació religiosa molt limitada i només una minoria practica la seva religió (un 5%). El que sorprèn és l’elevat percentatge d’enginyers( un 44%) entre els terroristes en països on  només representen el 3,5% de la població . A un article publicat al  European Journal of Sociology, titulat "Por qué hay tantos ingenieros entre los islamistas radicales". Diego Gambetta i Steffen Hertog conclouen que l’estructura mental dels enginyers, amb models clars, creences clares, poca ambigüitat  i enfocada a la solució de problemes,  és molt adequada  per ser reclutada com a terroristes..
Segons aquests autors, aquest col·lectiu, qualificat, ambiciós i amb poques possibilitats professionals per a ells i el jovent identifica el terrorisme com un mètode per a canviar les coses.
Se m’ ocorre una reflexió: quina formació tenen els polítics actualment ? La resposta és òbvia: cap, lleis i economia .  I una altre qüestió: hi ha alguna diferència fonamental entre aquestes formacions i la dels enginyers? Clarament, s’enfronten l’ ambigüitat, la indefinició, en molts casos una  manca de model  clar, pròpies d’aquestes altres formacions en contrast amb la mentalitat binària (si,no) ,sistemàtica,  lògica,  de les enginyeries i en general de les ciències.
Aquests dos mons són irreconciliables . Des del punt de vista d’un enginyer, no és possible estar  semi embarassat però un polític no té cap problema en admetre un embaràs al matí i negar-ho al vespre amb la qual cosa tenim un semi embaràs (el famós consens polític).
Hi ha conflicte per a llarg. Els qui manen no saben resoldre els problemes i pitjor encara, no tenen un model, ni visió cap a on s’ha d’anar i els terroristes, que tenen model, volen destruir el sistema actual...
Què passaria si manessin els enginyers i els terroristes fossin els polítics? (alguns ja ho són i no ho saben). Potser una inversió de rols produiria una societat més ben gestionada, per tècnics, més lògica , probablement més justa i per una altre banda,  els polítics demostrarien un cop més la seva ineficàcia així que, poc terrorisme..
Cinisme a banda, si no s’ataquen les arrels dels problemes, aquests augmenten fins que es ressolen  encara que no de la millor manera. Es produeix una explosió social..
Parlant de polítics, en el proper post us explico una breu conversa amb un eurodiputat. Sense cap sentiment terrorista  per part meva, vaig sentir el profund contrast entre la meva mentalitat i la d`un polític..