dijous, 21 d’agost del 2008

LES VACANCES DEL GOVERN ESPANYOL

LES VACANCES DEL GOVERN ESPANYOL

El Sr Hortalà s’afegit a la llista d’economistes que diuen que la tardor serà complicada i que l’any 2009 pot no ser el de la recuperació.

Malgrat el fet que els economistes només poden preveure fets lineals ( prolongacions de situacions actuals) el Sr Hortalà té tota la raó. De fet una part significativa de la població ho veu així : tardor calenta. Però el Sr Solbes i el Govern Espanyol amb el Sr Zapatero al front no donen aquesta impressió. I si ho veuen no tenen cap Pla d’Acció. I si el tenen no l'expliquen. Pot ser es dediquen a simular dades diferents en models economètrics tan complexes con inútils en situacions reals.

El Sr Zapatero ha tornat per donar suport moral a les pobres famílies de les víctimes de l’accident d’Spanair. Ens sembla molt bé aquest suport moral, és l’ únic que pot fer. Però en el tema de l’economia espanyola pot ser si que hauria de donar quelcom més que suport moral als 46 milions d’habitants d’ Espanya ( i els 7 i escaig de Catalunya).

I si no pot donar més que suport moral...... Cal un President i un Govern operatiu, amb una estratègia de país clara, a llarg termini, capaç de dir les coses clares, de prendre iniciatives i decisions efectives encara que no populars.

El Sr Zapatero ha demostrat que sap dir que si a tothom.. però encara és l’hora que demostri que pot aportar solucions a una crisi estructural de país superposada a la crisi mundial.

Clar que les alternatives .....

No ha arribat el moment de començar a exigir als polítics que facin quelcom més que somriure, posar cara seria, donar condolences, dir a tothom que si i fer demagògia electoralista ?


Què pensen fer per activar l’economia? Res. I què cal? De fet, la resposta és simple : definir uns eixos de desenvolupament tecnològic a llarg termini i dedicar diners. Fins un 3% del PIB. És la única sortida dels països del primer mon , com Alemanya. Això no evita les crisis però les fa més suportables i curtes.

D’on surten els diners en situació de crisi? Dels subsidis de vot captiu d’ Extremadura i Andalusia. No pot ser que Extremadura tingui un 28% de funcionaris i Catalunya un 9%. Aquest sistema recorda les relacions Cuba URSS...

Mentre el criteri del vot tingui prioritat sobre el criteri del benestar de país només passaran dues coses :

a) Cada cop més pobres, més atur i més inestabilitat social.
b) Continuaran dividint la riquesa dels Catalans ( i dels Balears i Valencians).

I el Govern, de vacances... permanents. Esperant les properes eleccions

Dr Jordi Delcor