dimarts, 22 de desembre del 2009

canvi de cromos

EL PETROLI D’IRAK

El Govern d’Irak (¿?) ha assignat pous de petroli a la Xina i a Rússia en un simulacre de subhasta en lloc dels USA. Algun “neocon” de l’era Bush ha tingut el cinisme de dir que això demostra que els americans no varen intervenir a l’Irak per a tenir el control del cru.

Veiem, els Estats Units tenen un Deute Públic enorme, perpetu i com hem comentat altres vegades, els Xinesos i els Japonesos són els compradors ( i per tant finançadors) d’aquest deute. El Japó depèn relativament poc del petroli ( consumeix el mateix número de barrils d’ençà 1945¡¡ de forma que estan fora d’aquest joc.

La Xina ,en el seu avanç imparable , en el seu creixement i co-lideratge de l’economia mundial, necessita energia. Tallar l’accés de la Xina al Golf va ser una jugada estratègica dels Estats Units. El seu control de la zona els hi aporta un argument més per a obtenir finançament xinès: “si em financeu ( compreu el meu Deute) us dono pous de cru a canvi”.

Rússia i els Estats Units tenen una relació complicada. Rússia no pot acceptar el domini de la Xina i vol part del pastís. Es probable que negoci del gas rus hagi facilitat un canvi de cromos...

Lògicament, si la Xina i els USA volen petroli, no disminuiran la seva contaminació mediambiental i no es podran comprometre a res ni a Copenhagen ni a cap altre escenari teatral.

Algú encara confia en l’Obama?