diumenge, 21 de setembre del 2008

USA PAPÀ ESTAT INTERVÉ

EE. UU. INTENTA ATAJAR LA CRISIS CON EL MAYOR RESCATE DE LA HISTORIA


Comentaris i extracte (en cursiva) de l’article de LA VANGUARDIA 20/9/08

“El eje del plan de choque es la compra, por parte del Estado, de la deuda de mala calidad de los bancos”.

COMENTARI:
Els Bancs es deixen portar per la seva ambició, presten diners fàcils, fomenten l’especulació. Quan guanyen diners perfecte i quan els perden l’ Estat ha d’intervenir pagant la festa. L’Estat és el poble (quan van mal dades).

Segons el Secretari del Tesoro, Henry Paulson, la regulació financera va ser fue "subòptima, duplicada i caduca. M’agrada l’expressió “subóptima”. Les xapuces són subòptimes, les institucions reguladores són subòptimes, tot lo dolent és subòptim. I cal esperar aquestes crisis o algú por preveure que la regulació financera és "subòptima, duplicada i caduca”?.

Què fan les institucions, la Reserva Federal, el Tresor, l’Estat, el Govern en aquests temes? . Res a temps, bàsicament “Les regles del joc han de ser més rigoroses”, és la frase habitual. “No podem tolerar aquests excessos”.. Llavors creen una normativa comptable i una legislació més estricte. Com si la solució fos complicar el sistema. Per altre banda, es creen i especialistes en fer trampes econòmic- legals.¡¡¡¡. Fins la propera crisi.

INTERVENCIONISME “A TOPE”

Bé, si que fan quelcom: agafen els diners dels ciutadans, aquest cop un 700.000 milions de $ i paguen la festa. Ara cremem els estalvis dels ciutadans. L’Estat, dipositari d’aquests estalvis hauria de ser responsable i no permetre que un incapaç integral com el Bush fos President del Estats Units. Però, qui és l’Estat? Bush i els seus amics? El que passa a USA passa gairebé a tot arreu. La democràcia està perduda, salvem la democràcia.

Aquests diners, 700000 milions de $, i de fet una part , podrien servir per posar en marxa un sistema d’Atenció Sanitària força bo. O un sistema educatiu millor. Però no, és millor rescatar bancs i entitats quebrats.

Enrom, WorldCom i ara les subprime. El Banc Bear Steams, Les hipotecàries Fannie Mae i Freddie Mac, Lehman Brothers, L’asseguradora AIG.... El Reserve Money Market Fund, amb inversions a Lehman Brothers, anuncià que no podía tornar als inversors el capital invertit.

Es pot fer un nou Postgrau i moltes Tesis Doctorals: “Com fer trampes i excessos financers als ESA”. El tema és qüestió d’ètica, de principis, de valors i davant els excessos, aplicar lleis contundents amb penes exemplars i evitar préstecs bilionaris, deutes exorbitants i /o sense garanties

La autoridad bursátil, además, prohibió la actividad especulativa consistente en ganar dinero apostando a la caída de una acción, que supuestamente ha precipitado el derrumbe de las acciones de algunos bancos.

COMENTARI :
Això és la borsa, no? Volen prohibir el joc borsari? Magnífics, entrem dins d’una economia dirigida al més pur i nostàlgic estil soviètic. O s’impedeix el Gran Casino que és la Borsa o no, però només de tant en quant, quan el disbarat és molt gran? Es pot impedir l’activitat especulativa? La Borsa és especulació¡¡¡
Si això segueix així , el sistema capitalista s’ anul·larà ell mateix.

Jordi Delcor PhD