dijous, 16 d’octubre del 2008

UNA NOVA ARQUITECTURA FINANCERA


UNA NOVA ARQUITECTURA FINANCERA


El Primer ministre Gordon Brown està liderant el procés de la U.C.I financera. U.C.I vol dir Unitat de Cures Intensives i Unió Capitalista Internacional .

No hi ha dubte de que Gordon Brown és un bon tècnic, pragmàtic, que sap resoldre coses a diferència del seu antecessor , Tony Blair, molt més polític, és a dir , amb un discurs amb somriure manipulador, amb “cafè per a tothom” , demagògic , bel·licós i sempre en campanya, actuant de cara a la galeria.

M’agrada el Sr Brown. Poc fotogènic però efectiu en temps de crisi. Podria donar classes de política a tota la plèiade de personatges pseudo líders europeus. Ell i el Sr SarkoZy representen el lideratge més autèntic que pren mides antipopulars però necessàries.

Una altre cosa és això de reinventar el capitalisme. El capitalisme és capitalisme . O bé es fa una cosa nova amb un altre nom o no hi haurà avenços.

Sota el meu punt de vista, aquesta nova “cosa” o filosofia hauria de tenir una axiomàtica incloent principis del tipus :

a) No és legítima una activitat empresarial que vagi en contra dels drets humans: (veure la declaració dels les Nacions Unides).
b) No és legítima cap activitat que perjudiqui el Medi Ambient.
c) S’ha de minimitzar l’ impacte de tota activitat laboral en el Medi Ambient. No es podrà vendre “quota de contaminació” a altres empreses o països.
d) Les empreses pagaran impostos en funció no tan sols dels seus beneficis econòmics si no del respecte a les persones, naturalesa i objectes amb una Normativa Internacional de Compatibilitat Econòmic Social Mediambiental.
e) Els beneficis distribuïts entre els empleats desgravaran als empresaris que ho facin.
f) S’haurà de protegir (fiscalment i amb crèdits) als emprenedors i empresaris legítims, és a dir, els que compleixen tot l’anterior.
g) Es limitaran dràsticament les activitats de Borsa i els productes derivats excepte els format per cistelles de valors empresarials accionarials i/o renda fixa.
h) Els delictes econòmics contra institucions tindran una consideració de molt greus amb privació de la llibertat immediata dels autors.
i) Es limitarà i faran públiques les retribucions dels alts directius. No es podran donar indemnitzacions milionàries.
j) Es fixarà per llei el preu dels productes bàsics : aliments, comunicacions i energia “imprescindible” (vol dir més transport ferroviari i menys cotxes i camions).
k) Es demanaran explicacions directes als Parlamentaris podent exigir responsabilitat qualsevol ciutadà si hi ha indicis de incompliment de les tasques i/ o abús de poder . No hi haurà exempció de responsabilitats en cap moment.


La cistella anterior pot semblar molt variada i dispersa però cobreix un ventall molt ampli d’aspectes que fallen i que són el fonament dels actuals desastres.

I per què no parlo de tràfec d’armes?. Realment, no crec que gairebé cap dels punts anteriors es posi en marxa i menys el tema de les armes. No confio gairé en el èsser humà (creença basada en l’experiència). Així que no podrem refundar el capitalisme. Tothom donarà les gràcies al Sr Brown i probablement perdrà les properes eleccions perquè el Sr Brown és un solucionador i els solucionadors només es volen quan els altres ho han espellat molt. Després tothom acomiada al lampista.

Fins que no passi una de grossa en el món real no hi haurà cap canvi. Tot el que es pugui arreglar prement una tecla i posant 2.000.000.000.000 és fàcil. Ja sabem qui paga el compte. Qui vol arreglar res ? Ja està arreglat, fins a la propera...

I si fos una central nuclear? Això ja fora més seriós. Cau dins el món real.. Llavors tothom es qüestionarà d’on surt l’energia. A Catalunya, les centrals ja estan donant avisos. No passa res, tot està sota control. Quina por, Déu meu, quina por¡

Sort Sr Brown.

Un admirador

Jordi Delcor. PhD

1 comentari:

Josep Margalef ha dit...

Jordi

Malgrat estar en alguns punts en desacord, si que podriem establir unes pautes comuns de les que comentes.

És evident que s'han de traçar unes noves línies de funcionament global, que evitin situacions com les que estem vivint

Jo sóc del punt de vista, no obstant, que la culpa és de tots, no del sistema. I considero vital:

- La manca de lideratge actual, figures fortes, sòlides, coherents, conscients, hàbils, modernes, voluntarioses i eficaces. Líders de veritat.
- Educació. Vivim en el mon que volem, i malauradament, el sistema capitalista no és dolent, sinó que som tots els que fem dolent el sistema. L'egoïsme, l'avarícia, la incultura, el vaguisme...de tots, fa que hagim acabat on som.

Convindria, i ho escric en condicional perquè és molt difícil, canviar la mentalitat de les persones, per començar, i entre moltes altres coses.

Estaríem hores i hores parlant-ne. Però en tot cas, animo a fer-ho a tothom. Crear forums de discussió, aviam si entre tots, ho millorem

Estem en contacte, i disposats a col.laborar