dilluns, 20 d’octubre del 2008

CRISI FINANCERA O CRISI ECONÒMICA

CRISI ECONÒMICA O CRISI FINANCERA?

El Professor Xavier Sala i Martí fa una reflexió interessant : mentre que arreu del món la crisi financera produeix una crisi econòmica per manca de líquid (veure http://jordidelcor.blogspot.com/2008/10/cmo-se-fabrica-el-dinero.html) a Espanya , la crisi econòmica (construcció, turisme ,etc) produeix una crisi financera (manca d’activitat econòmica, no finançament, insolvències, etc).

Està clar que el sistema financer espanyol no té les insolvències de l’americà però la manca d’activitat econòmica, l’atur, la immigració desocupada, els sous baixos, els lloguers, hipoteques i productes bàsics cars produiran molta inestabilitat social.

Què farà el govern? Res. Ni saben ni poden. El creixement d’una país és una cursa de fons, d’anys, d’inversions estratègiques en tecnologia i aquí seguim dins una Espanya “cañí” , classista, imperial.

Mentrestant, els partits es miren el melic, com sempre. Què podem fer els ciutadans de peu?

a) Carpe- diem (gaudir)
b) Aguantar.
c) Protestar cada cop més ( no us amoïneu, ja hi haurà molta gent que ho faci)
d) Fugir.

I Catalunya amb el seu problema afegit . Aviat podrem dir allò que diuen els mexicans en relació als Estats Units: pobre Catalunya, tan a prop d’Espanya i tan lluny del cel”.

Jordi Delcor PhD