dilluns, 2 de novembre del 2009

LA BOLA MÀGICA X

ECONOMIA COTXES: PER QUÈ SUBVENCIONAR INDÚSTRIES DEFICITÀRIES?.

La Vanguardia portava un interessant article escrit per Mar Díaz Varela on surten dades sobre el sector de l’automoció. Les més importants eren:

A ) El cost logístic (emmagatzematge i transport dels vehicles) representa el 15% del cost del vehicle i el 10% és ma d’obra. En conseqüència els fabricants tenen tendència a produir a prop dels mercats de consum.

b) Que Espanya produeix 1,15 milions de cotxes dels quals s’exporta el 85%. Clarament els fabricants estan interessats en traslladar la producció a altres llocs propers als compradors.

Per què no ho fan? Per dues raons, la primera és l’excel·llent productivitat espanyola en aquest sector, la segona els ajuts estatals.

Té sentit subvencionar indústries deficitàries? .Hem de tenir en compte que l’automoció representa el 3,5% del PIB espanyol , el 25% de les exportacions de l’Estat, ocupa 70000 llocs de treball i que el volum de la indústria de components dona treball a 280000 treballadors i 1000 empreses.

L’efecte que tindria la desaparició d’aquest sector a curt mig termini fora devastador. S’ha d’entendre doncs que si té sentit aquest suport a mig termini i així ho entén el Ministeri d’Indústria i algunes autonomies.

Per contra, alguns economistes ultralliberals, partidaris de l’economia de mercat sense intervenció estatal palpable, podrien estar en desacord amb aquest suport però el sentit comú ha d’imperar.

Una altre qüestió és el llarg termini. S’ha d’aprofitar els propers anys per crear i potenciar sectors nous de l’activitat empresarial. Mols estudis i el mateix sentit comú assenyalen la salut , el temps lliure, el medi ambient i l’energia com els grans àmbits i la font d’oportunitats econòmiques.

Exemples poden ser, dins la l’àmbit de la salut la prevenció , l’esport (construcció i explotació d’instal·lacions municipals) i la fisioteràpia . Com a exemples de sectors d’activitat econòmica amb component empresarial amb valor afegit, tecnologia, amb creació de molts llocs de treball, podem esmentar la tercera edat ( cuidats, activitats), la cultura (les expressions habituals de l’art , la informàtica educativa, la formació personalitzada i contínua, la formació reglada), la IT ( incloent els sistemes experts), la biomedecina, la biotecnologia, els nous fàrmacs i les noves molècules,i els nous materials, la teràpia gènica , la bioquímica (reactius, teràpies), la immunologia, l’automàtica (comoditat,productivitat,) el medi ambient (el reciclatge i les noves energies), els mitjans de transport col·lectius (trens ràpids de rodalies), els automòbils elèctrics, híbrids, etc

Ens queden pocs anys per a poder reconvertir el país a un altre model. Espanya ( Catalunya de retruc) por ser una rèmora per a Europa. El BCE té por de com afectarà la futura pujada de tipus d’interès (1-2 anys?) a l’economia espanyola, de com el nostre govern no serà capaç de reduir l’endeutament i el dèficit ( gastar més del que ingressa). Ens podríem veure dins un escenari fora de l’euro, amb molt d’atur.

La única sortida en aquest escenari catastròfic però no eliminable fora l’emigració massiva de gent, dels més pobres i dels més preparats, per raons oposades...

El primer pas és eliminar la colla d’incompetents, lladres, cínics, ego maníacs, que ens manen i depurar responsabilitats ( presó i incautament dels bens) dels delinqüents del passat.