FRANÇA, ACUSADA DE PARTICIPACIÓ DIRECTA EN EL GENOCIDI RUANDÈS
COMENTARI
Si això és cert, per què França ho ha afavorit /fet? Quins interessos econòmics té aquest país a Ruanda? (no crec en altre tipus d’interessos per part de cap govern).
Per què no fa res la comunitat internacional?
Ho investigaré.
Dr Jordi Delcor.
Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 11. Dimecres, 6 d'agost del 2008
INFORME Una comissió independent de Ruanda implica París en l'assassinat de membres de la minoria tutsi a mans d'hutus LLISTAT Kigali demana per primer cop que Balladur, Juppé i Villepin responguin davant la justicia
Àlex Vicente
Ruanda va acusar ahir França una vegada més d'haver "participat en el procés d'execució" del genocidi dels hutus sobre els tutsis el 1994, però per primer cop ho va fer amb un document a la mà: l'informe de 500 pàgines redactat per una comissió independent després de dos anys d'investigació.
El ministre ruandès de Justícia, Tharcisse Karugarama, va presentar ahir en un comunicat les principals conclusions d'aquesta comissió, segons la qual l'Estat francès hauria acordat ajuts "de naturalesa política, militar, diplomàtica i logística" als responsables del genocidi.
Segons l'informe, l'exèrcit francès va estar "al corrent dels preparatius" i va participar "en les principals iniciatives" que van conduir a l'extermini de prop de 800.000 ruandesos. "Militars francesos van cometre directament els assassinats de tutsis i d'hutus acusats d'amagar tutsis", diu l'informe.
SOLDATS VIOLADORS
Però les acusacions van més lluny. La comissió també apunta que les forces franceses desplegades a Ruanda haurien comès "nombroses violacions de supervivents tutsis".
El govern ruandès també va adjuntar un llistat de 33 responsables polítics i militars, respecte als quals demana per primer cop que s'emprenguin accions judicials. "Tenint en compte la gravetat dels fets, el govern ruandès demana a les autoritats competents que emprenguin totes les accions necessàries perquè els dirigents francesos implicats responguin dels seus actes davant la justícia", va expressar ahir Karugarama.
ELS ACUSATS.
Entre els acusats pel govern de Kigali hi ha l'expresident François Mitterrand, que va morir dos anys després del genocidi, però també el primer ministre de l'època, el conservador Édouard Balladur, i el ministre d'Exteriors del seu govern, Alain Juppé. A la llista també hi ha l'expremier Dominique de Villepin, que el 1994 era cap de gabinet de Juppé. El conseller de l'Elisi en matèria diplomàtica, Hubert Védrine, que després dirigiria el Quai d'Orsay, també apareix entre els acusats.
El ministeri francès d'Exteriors es va negar ahir a comentar les acusacions, tot al·legant que encara no ha rebut el text amb les conclusions de la comissió i que esperaria a llegir-lo abans de manifestar-se. En canvi, fonts del ministeri de Defensa posaven ahir en dubte la "imparcialitat" i la "legitimitat" de la comissió ruandesa .
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada