diumenge, 20 de gener del 2013

PER QUÈ BAIXA LA PRIMA DE RISC ESPANYOLA?



                PER QUÈ BAIXA LA PRIMA DE RISC ESPANYOLA?
Dins aquest carroussel que són els “mercats”, la borsa i el Deute, xoca l’aparent distància entre el món real i l’evolució de l’economia. Mentre alguns països opten per crear diners (els Estats Units, pensant en crear monedes(per què no de xocolata?), altres tracten de reduir la despesa i estalviar, amb  obsessió, persistència i greus efectes col·laterals especialment a Grècia i Espanya: atur, retallades de tot tipus, contaminació mediambiental  a Grècia, desnonaments, desesperació i fam.
El PIB ha baixat a Espanya, de forma que el nivell de despesa és encara inassumible malgrat  les retallades: caldria fer moltes més retallades perquè el dèficit fos el 3-4% que exigeix Merkel- banca alemanya- UE. Si baixen els ingressos i la recaptació d’impostos, el dèficit expressat com a percentatge del PIB torna a pujar.
En aquest entorn, la prima de risc del país ha baixat sense que hi hagin signes de que l’economia espanyola millori ni ho faci de forma significativa en el futur. Les lectures simplificadores i manipuladores en el sentit de “les “exportacions creixen”, “la velocitat de destrucció dels  llocs de treball és menor”, “es creen llocs de treball” (clarament estacionals i temporals) no amaguen els desnonaments, l’existència de empreses asfixiades financerament malgrat ser viables, l’emigració  dels joves qualificats, el retorn al model de 3 generacions vivint juntes, el 50% d’atur juvenil, els 6 milions d’aturats.... Trigarem molts anys en crear 3 milions de llocs de treball i 400000 a Catalunya, per tenir tasses del 12% d' atur,    considerades“tradicionalment bones¡¡¡”.
La única bona notícia és que el cost financer del deute baixa molt i per tant no caldrà fer moltes  retallades socials addicionals. Una altre qüestió és si la societat pot acceptar més retallades, on està el punt de trencament i inestabilitat social.
Però, per què baixa doncs la prima de risc si l’economia està aturada, si, en el millor dels casos “hem tocat fons i ara gratem”?. La raó no pot ser la confiança que genera el país, que no genera cap.
 Una explicació  possible pot ser que “els mercats- Merkel- Alemanya” hagin decidit fer neteja de tots els polítics, regenerar el sistema i començar de nou. Tota aquesta informació  sobre corrupció que flotava dins l’ambient ha sortit a la llum però clarament la classe política no l’ha fet pública ja que viu amb i de la corrupció, ha d’haver estat algun altre per sobre dels polítics locals.
 Això explicaria l' onada d’escàndols polítics catalans i espanyols, monàrquics i de la cort, dels partits polítics i dels senyors feudals dels dos llocs, i el descobriment de que el feudalisme no és patrimoni exclusiu d’Espanya.
Aquesta explosió fora la condició sine qua non per enlairar-nos. La neteja dels paràsits i delinqüents que en governen amb total impunitat i cinisme fora el primer pas per ser un país democràtic. Molta gent ha descobert que no ho érem pas, que votar no és sinònim de democràcia. Nivell de P3, el del país, inclosa Catalunya mal que en pesi.
Si tot això serveix per sortir de la crisi, benvinguts escàndols i guillotina¡¡